polar ants: arctic research facility


Polar Ants, an intriguing thesis project from the AA’s Design Research Lab exploring possibilities of robots digging structures beneath the arctic for research/living spaces by Lukasz Szlachcic, Anais Mikaelian, Laila Selim, and Bita Mohamadi.

Designboom says: “this project therefore proposes a living architecture, and challenges the classical modernist notions of permanence and stability.
the theme of this proposal necessitates an equally responsive environment. as such, the project is located on the ice cap of the arctic ocean;
an environment which exhibits harsh climatic conditions for human survival as well as constantly fluctuating physical surroundings.
as ice makes up the entire physical environment of the arctic cap, different times of the year present vastly different ground conditions;
namely various ice thicknesses, hardness and layering of the ice, topographical features and overall ice coverage.
as these factors change over the course of the year so do all architectural and formal qualities associated with them.

his project proposes an adaptable, mutable and contextual scientific research facility on the arctic ice cap.
the model for this research centre is based on the nature of exploratory and cinematographic expeditions, the kind exemplified
by a bbc series human planet. the duality of needs (investigation and documentation) necessitates an architecture which can accommodate
two distinct working environments: one exterior and dynamic; and one interior and stable and controlled. any architectural intervention has
to act as a bridge between these environments: facilitate in dangerous explorations while making habitation of the arctic more feasible.
the intervention challenges the basic assumptions of what an architectural demand for an arctic expedition normally implies: a static
and formally simplistic structure. in contrast, the resulting architecture is self-regulating, self-contained and autonomous.
this project challenges vernacular ice architecture as non-adaptable and unresponsive to the landscape and environmental forces.
upon the decision of purely using on-site materials and at the same time challenging the igloo,
this project aims to produce an architecture which has more than an additive logic.
as such, this project proposes the idea of “burrowing architecture”, which is a subtractive methodology. ”

www.polarants.comPolar Ants videos on Vimeo

Via the lovely Notcot.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: